Ćak dva hrvatska grada svrstana su od svjetskih turističkih portala na top listu najboljih odredišta u svijetu za 2018.

Svjetski turistički portali TripAdvisor i Airbnb uvrstili su dva hrvatska grada – Rovinj i Zagreb na trendovske liste odredišta u svijetu za ovu godinu predviđajući im bolju turističku potražnju i rezultate nego prošle godine.

Portal za planiranje putovanja i rezervaciju smještaja TripAdvisor, koji je među najpoznatijima u svijetu kad je riječ o ocjenama objekata i destinacija gostiju koji u njima borave, uvrstio je Rovinj na listu top 10 destinacija u usponu u svijetu, ističući njegovu starogradsku jezgru, Park-šumu Zlatni rt i crkvu sv. Eufemije. Na toj listi destinacija u usponu Rovinj je na osmome mjestu, a na prva tri su Ishigaki u Japanu, Kapaa na Havajima i Nairobi u Keniji. Slijede Halifax u Novoj Škotskoj, Gdanjsk u Poljskoj, San Jose u Kostarici, Riga u Latviji te Nerja u Španjolskoj i Casablanca u Maroku. TripAdvisor predviđa da će sva ta odredišta ove godine biti veliki hit na svjetskoj razini. Airbnb, jedna od najjačih internetskih platforma – zajednica u svijetu za oglašavanje, otkrivanje i rezerviranje većinom privatnog smještaja, na svoju listu 20 trendovskih destinacija za ovu godinu uvrstio je Zagreb.

Airbnb će ove godine proslaviti 10. obljetnicu, a tijekom godina “proširio” se na više od 65 tisuća gradova i 190 zemalja, gdje je preko njih smještaj rezerviralo više od 200 milijuna gostiju kojima su ponudili više od tri milijuna oglasa. Među svim tim destinacijama je i Zagreb, za koji Airbnb predviđa da će ove godine biti među 20 najtraženijih odredišta u svijetu s porastom rezervacija smještaja za čak 175 posto u odnosu prema prošloj godini, čime je na toj listi pozicioniran na 18. mjestu, ispred grčkog Mykonosa i Mazatlana u Meksiku.

Osim Zagreba, na listi top 20 najtraženijih i s najvećim porastom rezervacija za ovu godinu, prema predviđanjima Airbnba, još je pet europskih gradova, među kojima je i Bournemouth u Velikoj Britaniji, koji je drugi na listi s predviđenim porastom rezervacija za 353 posto. Među europskim gradovima, ispred Zagreba su ciparski grad Gazimagusa, španjolski grad Bilbao i britanski grad Cardiff. Prvi na toj listi je južnokorejski grad Gangneung, gdje će se održati Zimske olimpijske igre 2018. i kojem Airbnb predviđa porast rezervacija smještaja više od 2000 posto u odnosu prema lani.

Izvor: Večernji list

Ostavite komentar