Petu godinu zaredom europska zemlja bilježi rekordan broj dolazaka stranih gostiju, pokazuju službene statistike unatoč sigurnosnim prijetnjama.

 

Španjolska petu godinu zaredom bilježi rekordan broj dolazaka stranih gostiju, pokazuju službene statistike unatoč sigurnosnim prijetnjama nakon terorističkih napada u Kataloniji i političkoj neizvjesnosti zbog zahtjeva za njezinim odcjepljenjem.

Preliminarni podaci španjolske vlade pokazali su da je broj dolazaka stranih gostiju u 2017. godini porastao za 8,9 posto, na 82 milijuna turista. To bi Španjolskoj osiguralo drugo mjesto u svijetu po broju stranih turista, odmah iza Francuske. SAD bi pak bio potisnut na treće mjesto.

Podaci objavljeni u srijedu navečer pokazali su i novi rekord u stavci potrošnje turista u 2017., koja je skočila 12,4 posto u usporedbi s godinom ranije.

Prema konačnim podacima za prvih 11 mjeseci 2017. godine, Britanci su zadržali poziciju najbrojnijh gostiju, s 18 milijuna dolazaka u tom razdoblju, što je povećanje od sedam posto u odnosu na godinu ranije.

Katalonija je ostala najposjećenija španjolska regija, unatoč dva napada u prošlogodišnjem kolovozu u kojima je 16 osoba smrtno stradalo a više od 100 ih je ozlijeđeno. Turizam u katalonskoj prijestolnici Barceloni nakon tih je napada trpio blage negativne posljedice, uz dodatna pogoršanja nakon listopadskog referenduma o neovisnosti, no u međuvremenu se oporavio.

Španjolskom turizmu dijelom su pogodovale sigurnosne prijetnje i drugim popularnim odredištima, poput Egipta i Turske, primjećuje Reuters.

Ostavite komentar