U Supetru na otoku Braču svečano je otvoren 4. međunarodni kongres o ruralnom turizmu. „Novo vrijeme – vrijeme za ruralni turizam“ naziv je ovogodišnjeg kongresa koji će do 13. svibnja posjetiti oko 250 sudionika iz 15 zemalja kako bi raspravili o aktualnim temama i trendovima u ruralnom turizmu.

„Pred nama je zadatak da svijetu približimo Hrvatsku kao cjelogodišnju destinaciju bogate i raznovrsne ponude kroz svih dvanaest mjeseci. Upravo u tom procesu do posebnog izražaja dolazi kontinentalni turizam i srodne grane selektivnih oblika turizma. Ruralni turizam ima puno prostora za rast i razvoj, riječ je o proizvodu za koji interes pokazuju gosti iz velikih urbanih sredina i gradova koji žele uživati u prirodi, miru te koji preferiraju autentičan doživljaj i domaće uzgojenu hranu. Svjetski je trend autohtono i prirodno, ono što Hrvatska sve od Slavonije, pa do Imotske krajine obilno posjeduje“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ naglasila je kako je cilj ove godine na Kongresu prikazati primjere dobre prakse, kreativne ideje hrvatskih ruralnih majstora i majstorica, ali i mjere različitih poticaja za pokretanje vlastitih gospodarstva. „Ruralni turizam nije samo staromodan, nego je i spojiv sa suvremenim digitalnih tehnologijama i komunikacijama, pri čemu se može i dalje očuvati autentični doživljaj naše ponude“, istaknula je Katica, naglasivši važnost uključivanja Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu kao jednog od organizatora kongresa.

Brojni gosti kongresa, dužnosnici i posjetitelji, u sljedećim će danima analizirati ključna pitanja za turizam, ali i pokušati pronaći njihova rješenja. Kada govorimo o ruralnom turizmu, jedan od problema je i povećanje njegovih kapaciteta. „U Dalmatinskoj zagori samo je 2% prostora iskorišteno za ruralni turizam, a potencijala samo u toj županiji za ovu vrstu turizma ima oko 70%“, podaci su koje je iznio Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Zanimljivo je da se vrijednost i važnost ruralnog turizma u ovoj županiji posebno ističe, te da je i prvi kongres o ruralnom turizmu održan upravo u Splitsko – dalmatinskoj županiji na otoku Hvaru. Ivan Cvitanić, direktor TZ grada Supetra naglasio je važnost ovog kongresa za grad Supetar i kako smatra da će označiti „novu eru Supetarskog turizma koji će se razvijati u još jednom smjeru, a to je kongresni i poslovni turizam“.

S obzirom da je 2018. proglašena godinom europske kulturne baštine, među temama kongresa su i kulturne rute u ruralnom turizmu. Iznimna je čast i doprinos koji će na ovu temu donijeti samo jedan od vrlo važnih gostiju kongresa Stefano Dominioni, predsjednik Instituta za kulturne rute pri Vijeću Europe.

U danima koji slijede, na 4. međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu u Supetru, raspravit će se brojne teme i ideje koje će potaknuti rast i razvoj ruralnog turizma. Kao i svaki kongres o ruralno turizmu do sada i ovaj će, sigurni smo, imati značajnu ulogu za budućnost ruralnog turizmu u Hrvatskoj.

Ostavite komentar