Jedan od ciljeva izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti je uspostava jednakih pravila za slične usluge, pri čemu privatni iznajmljivači neće biti prisiljeni na standarde iz hotela s pet zvjezdica, rekao je u četvrtak ministar turizma Gari Cappelli.

Upitan za komentar negativnih reakcija privatnih iznajmljivača na prijedlog izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koji je prošli tjedan pušten u javnu raspravu, Cappelli je u četvrtak nakon sjednice Vlade istaknuo kako namjera nije uvođenje obveza i standarda iz hotela s pet zvjezdica u privatni obiteljski smještaj.

“Nije riječ o tome da se uspoređuju samo s hotelima. Imamo, na primjer, pružanje jednostavnih ugostiteljskih usluga u kioscima i objektima na plažama. Tražimo samo ujednačavanje pružanja takvih usluga, pri čemu ih ne uspoređujemo s hotelima s pet zvjezdica”, rekao je Cappelli.

Pri tome je naglasio da “apartmani uopće nisu problem, a njih je 80 posto”, nego vjerojatno sobe s kupaonicama. “Ljudi koji u njima odsjedaju traži da im se negdje kuha i tu će se napraviti ravnomjernost. Naravno da ih ne možemo uspoređivati s hotelima s pet zvjezdica i da će imati blaži pristup, ali logično je jedno praktično izjednačavanje tih usluga”, rekao je Cappelli.

Upitan otkuda otpor iznajmljivača, odgovorio je da shvaća njihove prigovore, jer se uz ostalo njegova obitelj 40 godina bavi tom djelatnošću, ali da se uvijek pojavi određeni strah i fama od čega na kraju ne bude ništa. Dodao je da će iznajmljivači i udruge moći tijekom javne rasprave ponuditi rješenja, koja će, budu li dobra, biti uzeta u obzir.

Ocijenio je da su iznajmljivači vrlo važni, jer ima ih oko sto tisuća, a 56 posto kreveta je u privatnom obiteljskom smještaju. “Cilj je dati jednaka pravila za slične usluge, pri čemu neće biti usporedbe s hotelima s pet zvjezdica”, ponovio je Cappelli i napomenuo da hoteli svake četiri godine prolaze rekategorizaciju, a da onima koji su, primjerice, registrirali obiteljski smještaj osamdesetih godina, “nikad više nitko nije ušao u stanove, kuće i sobe”.

Ministarstvo turizma prije tjedan dana je u javnu raspravu uputilo prijedlog izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, a putem e-savjetovanje svi zainteresirani do 2. lipnja mogu uputiti mišljenja, primjedbe, kritike i prijedloge. Najava izmjena tog zakona kod privatnih iznajmljivača smještaja izazivala je rasprave, pogotovo zbog pratećeg pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata.

Izmjenama se, uz ostalo, uređuje da iznajmljivači, uz uslugu smještaja, mogu svojim gostima pružati uslugu doručka, a do sada su mogli pružati i uslugu polupansiona i pansiona. Time bi se, kako se obrazlaže, doprinijelo da iznajmljivači koji sada pružaju i usluge polupansiona ili pansiona i svoje su objekte opremili za pružanje takvih usluga, nastave obavljati djelatnost kao ugostitelji, osnivanjem trgovačkih društava ili obrta, čime bi se omjer iznajmljivača i hotelijera izmijenio u korist hotelijera.

Iz Ministarstva su također istaknuli da se će se svi koji budu ispunjavali uvjete moći registrirati i za djelatnost usluživanja hrane i pića te da se i tu, kao i kod usklađivanja standarda koji se tiču smještaja, uvode jednaki uvjeti poslovanja kako bi svi mogli raditi po ujednačenim pravilima.

Izvor: Seebiz

Ostavite komentar