• 22. siječnja 2021.

Sezona je grijanja – kako uštedjeti na grijanju ove zime?

S prvim danom prosinca dolaze nam zimske radosti. No, to je također i sezona grijanja, što mnogima zadaje glavobolje zbog velikih računa na kraju mjeseca. U prilog tome govori činjenica da je u posljednjih osam godina cijena prirodnog plina skočila za čak 70 posto. U istom je periodu cijena lož ulja narasla za gotovo 85 posto. Uspoređujući taj skok cijena s povećanjem cijene električne energije od 39 posto, ubrzo postaje jasno koji energent valja koristiti ako želite sniziti trošak grijanja. Dobra je vijest da su u posljednje vrijeme cijene električne energije u padu, što je mnoge navelo da se za grijanje okrenu korištenju klima uređaja.

Izuzetno važne stavke naših života tokom ljetnih mjeseci, koje čine naš život lakšim i ugodnijim doma, u uredu, u šoping centrima, čak i u automobilima, klima uređaji polako ali sigurno počinju biti sastavni dio našeg života i u zimskim mjesecima, odnosno u sezoni grijanja. Jednostavno, to je najjeftiniji i najkomforniji način grijanja zahvaljujući naprednim inverterskim kompresorima koji digitalnom regulacijom broja okretaja kompresora vanjske jedinice omogućavaju prilagodbu učinka klima uređaja stvarnim uvjetima u prostoru. Ako je temperatura prostora puno niža od željene, klima uređaj radi maksimalnom snagom s ciljem čim bržeg dostizanja željene temperature. Kada se ona dostigne, inverterski uređaj smanjuje svoj učinak a s time i potrošnju električne energije.

No, kako odabrati idealan klima uređaj, koji će ravnomjerno grijati prostore u kojima boravite, a koji će vas istovremeno poštedjeti visokih računa? Najčešći problem kod kupnje klima uređaja nastaje pri izboru. Na tržištu se danas nalazi svašta – od tzv. bezimenih klima uređaja do vodećih svjetskih proizvođača. Stoga je važno znati na što se moramo fokusirati pri odabiru najboljeg klima uređaja, koje kriterije iznijeti, kako uskladiti cijenu i snagu.

”Prioritet pri odabiru je omjer snage i učinkovitosti” – pojasnio nam je Žan Brkljača, direktor tvrtke BRAINSPOT. Smještena u koja se već više od 20 godina bavi prodajom, ugradnjom i servisom klima uređaja na području Pule. Dodaje kako nije isti učinak ako hladite dnevni boravak i kuhinju s istim uređajem ili otvorenu prostoriju s mnogo prozora kao i prostoriju bez prozora, gdje nema vanjskih utjecaja. Što je omjer bolji, to će prostor biti bolje rashlađen, odnosno zagrijan, uz minimalne troškove. Pri odabiru klima uređaja koji će se koristiti u grijanju potrebno je uzeti jači uređaj po mogućnosti inverter koji radi do -15°C, trošeći pritom i do 40 posto manje električne energije. Kod kupnje klima uređaja u nekoj trgovačkoj tvrtki koja nema svoje montažere, preporučuje se pozvati registrirani servis za montažu, jer samo takav servis može ići na garancijski list.

”Upravo kako bismo olakšali život našim korisnicima ne bavimo se samo prodajom uređaja već i njihovom stručnom ugradnjom te servisnim održavanjem” – ističe Brkljača, jer BRAINSPOT na taj način brine o svojim klijentima i konstantno stječe nove. S ciljem lakšeg odabira sistema grijanja BRAINSPOT svojim korisnicima nudi uvid u tablicu sa usporedbama cijena kako bi, ovisno o njihovim potrebama i financijskim prilikama, izabrali idealno rješenje za svoj dom.

Evidentno je, dakle, da postoje mnogi kriteriji koji se moraju uzeti u obzir pri kupnji klima uređaja, no na kraju će se sav trud isplatiti.

Read Previous

Pazinski cukerančić službeno je uvršten na listu hrvatske nematerijalne kulturne baštine!

Read Next

U Puli upaljena prva Adventska svijeća

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *