Ministar turizma Gari Cappelli svečano je otvorio međunarodni kongres Turizam i hotelska industrija koji se 26. i 27. travnja održava u Opatiji u organizaciji Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci te pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma.

ao izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, g. Andreja Plenkovića, prilikom obraćanja okupljenima, ministar Cappelli tom je prilikom istaknuo kako turizam u Hrvatskoj predstavlja bitan element i nacionalnog identiteta posljednjih 150 godina te pruža značajan doprinos cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu.

„Hrvatska ostvaruje značajne turističke rezultate, a niz podrška i priznanja struke iz cijeloga svijeta potvrđuju značaj kvalitete naše turističke ponude. Važan segment čine obrazovanje te cjeloživotna edukacija dionika u turizmu. Isto je prepoznala i Vlada Republike Hrvatske koja je kao jedan od razvojnih ciljeva istaknula upravo prilagođavanje domaćeg obrazovnog sustava u turizmu i ugostiteljstvu potrebama i zahtjevima sve dinamičnijeg tržišta“, izjavio je ministar Cappelli te nadodao kako su već započele pripreme za izlaganje najboljih hrvatskih inovativnih projekata, ideja, izuma i kreativnih pojedinaca, ali i hrvatskih turističkih potencijala na tržištu Bliskog Istoka koje će se odvijati na svjetskoj izložbi EXPO 2020. Na nedavno održanom sastanku ministra Cappellija u Dubaiju s ministricom za međunarodnu suradnju i izvršnom direktoricom EXPO 2020. Dubai Reem Al Hashimy, iskazan je interes obje strane za ostvarivanje zajedničkih projekata i uspostavljanje jače gospodarske suradnje između dvaju zemalja, posebice u 2020. godini, godini kada Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije.

Bijenalni međunarodni znanstveno – stručni kongres „Turizam i hotelska industrija“ ove se godine održava 24. puta, a u fokus stavlja trendove i izazove u turizmu. Poseban i vrlo važan dio kongresa posvećen je direktnom dijalogu s hrvatskim hotelijerima u cilju stvaranja platforme za okupljanje i raspravu o aktualnim problemima hrvatskog hotelijerstva.

Ističući važnost hotelskog smještaja, područja u kojem se ostvaruje najveći broj investicija u turizmu koje su ove godine vrijedne gotovo milijardu eura, ministar Cappelli je istaknuo: „Hrvatski turizam snažno se oslanja na smještajnu i ugostiteljsku ponudu te smatram da su investicije i inovacije u hotelskom sektoru iznimno važni čimbenici daljnjeg razvoja i jačanja konkurentnosti hrvatskog turizma. U hotelskom smještaju ostvaruje se 24 posto ukupnih noćenja, a prema najnovijem istraživanju o stavovima i potrošnji turista u Hrvatskoj, gosti u hotelskom smještaju borave šest do deset dana te prosječno po danu troše 122 eura što je čak 55 posto više od prosječne potrošnje u svim ostalim vrstama smještaja.“.

U sklopu programa održan je i panel „Identitet i tradicija u razvojnim procesima hrvatskog turizma“ na kojem je ispred Ministarstva turizma sudjelovala pomoćnica ministra, Monika Udovičić.

Dodatno, u sklopu ovog kongresa predstavnicima 33 eminentna hotelska i turistička objekta u Republici Hrvatskoj u kojima se provodi dio studijskog programa/ mentorirana stručna praksa sastavnica riječkog Sveučilišta, dodijeljen je „Status stručne baze Sveučilišta u Rijeci“. Riječ je o jedinstvenom institucijskom povezivanju gospodarstva i visokog obrazovanja s ciljem povećavanja konkurentnosti i kompetencija kadrova u turizmu.

Ostavite komentar