U pripremi je program revitalizacije istarske koze

savjetodavna.hr

Istarska županija, putem Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo nastavlja s aktivnostima na području poljoprivrede.

Buduće aktivnosti usmjerene su na daljnje poticanje ekološkog uzgoja i BIO poljoprivrede. Projekt obuhvaća i valorizaciju autohtonih poljoprivrednih proizvoda, a tu oznaku trenutno nose Istarski pršut i Ekstra djevičansko maslinovo ulje koji su zaštićeni oznakom izvornosti na nivou Europske unije.

Ovogodišnja novina je izrada Programa revitalizacije istarske koze, od strane Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji će Istarskoj županiji omogućiti dugoročno povećanje broja istarske koze, proizvodnje jarećeg mesa i istarskog kozjeg sira. U Istri je trenutno vrlo mali broj preostalih istarskih koza, a jedan od prioriteta je upravo revitalizacija ove autohtone istarske pasmine.

Nadalje, kako se navodi u priopćenju, Županija će u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Istre provoditi program zaštite janjećeg istarskog mesa, za što već sada postoji veliki interes, dok će s Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč izraditi Studiju zbrinjavanja komine masline i vinove loze s ciljem iskorištavanja ovih vrijednih nusproizvoda prerade za proizvodnju novih proizvoda.

“Jedan od većih i izrazito značajnih projekata je i gradnja Centra za jačanje tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća, odnosno županijskog centra za otkup, preradu, obradu, pakiranje i distribuciju voća i povrća. Projekt provodi Ministarstvo poljoprivrede, a financiranje se planira iz Programa ruralnog razvoja RH. Naime, zbog nepovoljnog tržišnog položaja proizvođača, proizvodnja voća i povrća ne uspijeva ostvariti svoje tržišne potencijale, što bi se moglo promijeniti međusobnim povezivanjem proizvođača kroz navedene Centre”, navode.

Podijeli...

Read Previous

Vinarija Kabola proglašena Destinacijom godine

Read Next

Zalihe vina nastale zbog korone mogle bi otići u Indiju i Kinu

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.