Udruga “Agrorovinj” donirala hranu za divljač Lovačkom društvu iz Rovinja

Press/Grad Rovinj

Poznato je da građani i poljoprivrednici Rovinja već duže vrijeme muku muče s divljači na ovim prostorima koja se u velikom broju pojavljuje u naseljenim područjima, sve bliže centru grada uzrokujući nemale štete kako poljoprivredi tako i vozačima u prometu.

Tijekom prošle godine, od 1. travnja kad službeno započinje sezona lova pa do danas, odstrijeljeno je od strane Lovačkog društva 180 jedinki divljih svinja, dok ih je 15 stradalo u prometu. Divlje svinje predstavljaju dakako najveći problem u Rovinju, no one nisu jedina vrsta divljači koja uzrokuje poveći broj nepogoda.

Udruga Agrorovinj se stoga potrudila kako bi pripomogla rješavanju ove situacije te je Lovačkom društvu Rovinj donirala dvije tone hrane za divljač namijenjene hranilicama koje se nalaze na rubnim područjima Grada, s ciljem da se divljač zadrži unutar lovišta kako bi bila pod kontrolom. Ta će inicijativa, kako je naglasio predsjednik Udruge i zamjenik gradonačelnika Grada Rovinja Kristijan Damijanić, pridonijeti kako lovcima tako i poljoprivrednicima koji će na taj način moći zaštititi svoje usjeve.

Primopredaji donacije sudjelovali su i predstavnici Grada, voditelj Odsjeka za komunalno i prometno redarstvo pri Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo i izgradnju Elvis Prenc te voditelj odsjeka za sport, socijalnu skrb, vatrogastvo i civilno društvo pri Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Dragan Poropat. Predsjednik Lovačkog društva Franko Udovičić zahvalio se Agrorovinju na donaciji podsjetivši na brojne aktivnosti koje poduzimaju po tom pitanju. Pritom je naglasio kako je problem divljači s kojim se susreće Rovinj kontinuiran, radi čega bilo kakvo rješenje ili pristup problemu ad hoc rezultira nedostatnim u dugotrajnom pogledu. Stoga je pohvalio suradnju s Gradom u pronalasku dugoročnog rješenja u vidu Programa zaštite divljači izvan lovišta koji se poglavito odnosi na područja unutar i uz sama naselja. Riječ je o dokumentu na osnovu kojeg će članovi Lovačkog društva moći legalno, uz pomoć komunalnih redara i policije, izlovljavati divljač na
područjima na kojima je to dosad bilo zabranjeno. Na tom će se području osim izlučivanja provoditi i niz drugih mjera u cilju smanjenja štete od divljači poput postavljanja repelanata i električnih pastira.

Podijeli...

Read Previous

Pregršt filmova za još jedno izdanje Kina Istra

Read Next

Vrijedne investicije lučkih uprava s područja Istarske županije