Palma de Mallorca zabranjuje vlasnicima stanova i apartmana iznajmljivanje njihovih smještajnih kapaciteta turistima. Može li i Dubrovnik primjeniti ovakav model?

Dubrovnik nije jedina turistička destinacija koja se bori s problemima koje donosi masovni turizam. Od pretjeranih gužvi, do istjerivanja lokalnog stanovništva iz povijesnih jezgri pa sve do nemogućnosti lokalnog stanovništva, pogotovo mladih ljudi da si osiguraju prijeko potreban životni prostor. Jedan od takvih gradova je i Palma de Mallorca, španjolska destinacija koje je odlučila zabraniti privatni smještaj upravo zbog manjka životnog prostora za lokalno stanovništvo i dramatičnog porasta stanarina.

Po pisanju BBC-a gradonačelnik Palma de Mallorce će zabraniti vlasnicima da svoje stanove iznajmljuju turistima. Ovakva zabrana posljedica je sve većeg broja žalbi lokalnog stanovništva na dramatičan rast cijena stanarina.

Iza ovakve odluke gradskih vlasti stoji činjenica, da Palma iz godine u godinu bilježi sve veći broj posjetitelja. Kao jedna od razloga takvog porasta navodi se ponuda privatnog smještaja kroz razne aplikacije i specijalizirane web stranice.

Članovi vladajuće, lijevo orijentirane koalicije, svoje su postupke potkrijepili studijom u kojoj se navodi da se u razdoblju između 2015.i 2017. broj jedinica privatnog smještaja koje nisu ni na koji način registrirane povećao za 50 posto.

Gradonačelnik Palme izjavio je da će ovo zabrana, koja će na snagu stupiti u srpnju, postati model i drugim gradovima koji se bore s masovnim turizmom.

Izvor: Dubrovniknet

Ostavite komentar