Zajednica obiteljskog turizma iznijela prijedloge mjera za olakšanje poslovanja privatnih iznajmljivača

Press/HGK

Privatni smještaj prošle je godine izgubio 14 tisuća kreveta i tri tisuće iznajmljivača, upozoravaju iz Zajednice obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore, odakle su resornome ministarstvu iznijeli prijedloge mjera za olakšanje poslovanja u turističkom sektoru.

“Oslobođenje plaćanja prve rate godišnjeg paušalnog poreza na dohodak privatnim iznajmljivačima kojem je rok plaćanja 31. ožujak ove godine, oslobađanje plaćanja turističke pristojbe i članarine za 2021. godinu za sve koji odjave svoje smještajne kapacitete uz uvjet da u njima nisu imali evidentirane goste, pronalazak načina kreditiranja privatnih iznajmljivača temeljem poslovanja u 2019. godini, ili na osnovi davanja jamstva ili subvencioniranja kamatne stope (korištenjem već postojeće HABOR-ove kreditne linije za privatne iznajmljivače s mogućnošću reprogramiranja za fiksne troškove)”, prijedlozi su Zajednice obiteljskog turizma HGK-a za olakšanje poslovanja koje su dopisom uputili Ministarstvu turizma i sporta.

“Brojni privatni iznajmljivači u prošloj su godini zabilježili veliki pad prihoda, kako zbog mnogobrojnih otkazivanja tako i zbog smanjenja cijena svojih usluga. Radi toga u novu sezonu ulaze sa smanjenim prihodima koji im nisu dovoljni za pripremu i opremanje svojih objekata za nastavak sezone“, poručuje predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK-a, Martina Nimac Kalcina, i naglašava kako privatni iznajmljivači nisu imali mogućnost korištenja mjera pomoći gospodarstvu koje je donosila vlada RH jer su one bile usmjerene samo na tvrtke i obrte.

Zbog velike neizvjesnosti vezano za pandemiju Covid-19 koja i dalje pogađa turistički sektor u čitavom svijetu, privatni iznajmljivači strahuju da će i ova godina biti krizna i da neće moći podmiriti sve svoje obveze prema državi iz redovnog poslovanja.

“U stalnom smo kontaktu s privatnim iznajmljivačima i većina njih od početka godine bilježe izrazito mali broj rezervacija, a neki nemaju zabilježenu ni jednu rezervaciju“, kaže Nimac Kalcina.

Podaci na razini države pokazuju pad broja kreveta i obveznika u privatnom smještaju. Podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ) pokazuju kako je u objektima u domaćinstvu u siječnju prošle godine bilo registrirano oko 608 tisuća kreveta, dok je ove godine njihov broj pao na oko 594 tisuće, dakle vidi se da je u privatnom smještaju izgubljeno 14 tisuća kreveta. Pored smanjenja broj kreveta također se smanjio i broj registriranih privatnih iznajmljivača kojih je za oko 3 tisuće manje. Početkom godine ih je bilo registrirano oko 96 tisuća.

“Izuzev ovih negativnih pokazatelja, raduje me podatak da prošle godine unatoč krizi, u objektima više kategorije koji imaju 4 i 5 zvjezdica, nije zabilježen pad dolazaka što jasno pokazuje da se unatoč krizi isplati ulagati u kvalitetu svojih objekata“, rekla je Nimac Kalcina i pozvala sve iznajmljivače da se uključe u rad Zajednice obiteljskog turizma HGK i na nacionalnoj i na lokalnoj razini.

Podijeli...

Read Previous

Rovinj i Salzburg započeli umjetničku suradnju

Read Next

Pripazite prilikom paljenja vatre na otvorenom