Turističko vijeće HGK-a: ‘Žurno donijeti odluku o nadoknadi fiksnih troškova putničkim agencijama’

Pixabay

Jedan od zaključaka sjednice Turističkoga poslovnog vijeća pri Hrvatskoj gospodarskoj komori je i podrška Udruženju putničkih agencija HGK-a da se ta djelatnost uvrsti u mjeru nadoknade fiksnih troškova.

Djelatnost agencija je, kako navode iz HGK-a, s još nekolicinom djelatnosti uvjerljivo jedna od najpogođenijih, što potvrđuju i podaci Porezne uprave i Državnog zavoda za statistiku – usporedba prometa uslužnih djelatnosti, po kojima je prosječan pad u djelatnosti agencija kontinuirano tijekom 2020. bio najveći među svim djelatnostima, u pojedinim mjesecima preko 90%, a 74,7% na razini 12 mjeseci 2020. Za usporedbu, pad prometa u ugostiteljskoj djelatnosti u istom razdoblju je 37,2%.

“Pad je zapravo i veći, budući da ostvareni prihod većinom čini prihod od prodaje osnovnih sredstava i imovine za rad koju su agencije bile primorane prodavati da prežive”, napominje predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK i član Izvršnog odbora ECTAA, Boris Žgomba.

Onemogućene su gotovo cijelu godinu u obavljanju gotovo svih usluga koje temeljem Zakona o pružanju usluga u turizmu mogu pružati – školska putovanja, kruzeri, kongresi, konferencije, prijevoz, grupna putovanja itd. , što je Stožer i potvrdio, iako su poslovnice agencija formalno otvorene pa ne mogu koristiti mjere koje su omogućene zatvorenim djelatnostima. Agencijama se teška situacija nastavila i tijekom ljeta unatoč solidnoj sezoni u Hrvatskoj, budući da promet realiziraju gotovo isključivo u vansezonskom razdoblju u kojem organizirani promet čini i do 70% ukupnog turističkog prometa u Hrvatskoj.

“Sastanci koje smo održali proteklih tjedana s ministrima Marić, Brnjac, Poreznom upravom te najave ministra Aladrovića, dobar su signal da je prijedlog uvažen, no apeliramo na žurnost u donošenju jer je odluka odgađana već nekoliko puta”, kaže Žgomba.

Dodaje da ovaj mjesec ističe moratorij na povrat putnicima, moratorij na leasinge, kredite, a jedini proizvod, putovanja, još uvijek su nepoželjna i nepreporučena.

“Nama je bespovratna pomoć za održavanje tvrtki potrebna jučer”, rekao je Žgomba.

Turističko poslovno vijeće HGK-a čine predsjednici svih relevantnih udruga u turizmu a inicijativa od strane nazočnih udruga koje okupljaju putničke agencije: Udruženja putničkih agencija HGK, UHPA i UNPAH te Zajednice poslovnog turizma, Zajednice kulturnog turizma i Zajednice pustolovnog turizma, podržana je odmah od strane udruga ugostitelja, hotelijera, nautičkog čartera, obiteljskog smještaja i drugih članova ovog Vijeća.

Podijeli...

Read Previous

ISTRAMEDIC 2021 Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu stambenih kredita zdravstvenim radnicima

Read Next

FOTO Novogradnja 110 podignuta iz mora